понедельник, 12 мая 2014 г.

PROBLEMA CALITĂŢII APEI

     

   Problema calităţii apei


   Problemele resurselor acvatice şi utilizarea lor raţională, problema calităţii apei sunt unele dintre cele mai acute şi importante probleme în Moldova. Aceaste probleme influenţează foarte multe aspecte ale vieţii sociale şi economice de-a lungul istoriei a existenţei statului. În prezent, calitatea apei din ţara este o problemă, active dezbătută de mediile politic, medical, ingineresc, geografic, precum şi forumurile sociale şi economice. V-om enumera câteva aspecte ale acestei probleme în Republica Moldova

• Republica Moldova ocupă unul din ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte rezervele de apa potabilă pe cap de locuitor: 

  - lipsa de apă afectează în mod negativ calitatea vieţii şi economia ţării. 

• Calitatea apelor de suprafaţă şi a apelor subterane a ţării, în cele mai multe cazuri nu corespunde cu standardele republicane, europene şi internaţionale (UNESCO, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi altele). 

- apă de suprafaţă, în cele mai multe părţi ale ţării este contaminată de surse antropice, în special de nitraţi. 

• În Republica Moldova nu există un cadru legislativ coerent pentru gestionarea surselor de apă, implementarea tehnologii moderne de purificare a apei, de re-utilizarea şi irigare. 

• La multe întreprinderi, şi în zonele rurale nu există instalaţii de tratare a apelor uzate sau ele sunt în stare nefuncțională. 
• Mortalitatea şi morbiditatea din cauza calităţii proaste a apei este mai mare în mediul rural decât în ​​oraşe. 
     Pentru rezolvarea problemelelor enumerate mai sus, generate de cantitatea şi calitatea apelor, savanţii AŞM elaborează programe de Stat, care vor contribui la abordarea integrată a activităţilor legate de gestionarea  resurselor acvatice, reducerea impactului negativ al factorilor antropici asupra calităţii apelor, reciclarea şi reutilizarea apelor, asigurarea cu apă potabilă a tuturor localităţilor Statului. Realizarea acestor programe va avea un impact poziti  atât asupra mediuli înconjurător şi asupra creşterii economice şi a calităţii vieţii a populaţiei şi a ţării în ansamblu. 


                                                                       Valentina Gurieva
                                                                        bibliograf grad. 1.